Лого на ДКТ „Иван Димов“ Драматично-куклен театър „Иван Димов“

Верига от думи

от Жорди Галсеран

„ВЕРИГА ОТ ДУМИ”

психотрилър

Христо Шопов и Гергана Данданова се включват заедно, този път на театралната сцена, в нов и интригуващ проект. Провокирани от една от най-популярните и успешни пиеси на Жорди Галсеран, актьорите успяват да представят по блестящ начин драматичните образи на своите герои и да подарят на публиката един вълнуващ и изпълнен с обрати психотрилър. Водени от своя богат сценичен опит, те успяват да навлязат дълбоко в най-тъмните води на човешката психика, където плуват безброй страхове, сенчести чувства и нетрансформирани травми.
Зрителят се превръща и в наблюдател, и в съучастник в едно напрегнато действие и силен диалог, допълван от внезапни екзистенциални размишления, пулсиращи въпроси и ескалиращи емоции. Отношения, които провокират агресия, живот между болката и удоволствието, между страха и освобождението. Но някъде, в основата на тази външно изразена жестокост, във верига от действия и поведенчески реакции, всъщност, стои любовта или представата за нея.

„Верига от думи“ е примката, в която са способни да ни уловят поредица от драматични житейски събития и действия. История за склонността на тъмна ни същност към крайности в своите манипулативни похвати. Може ли личната интерпретация на дадена ситуация да бъде достоверна и правилна? Какви роли играем със себе си и с другите? Могат ли маските да бъдат напълно свалени? Репликите в пиесата наподобяват истински ожесточена, динамична и непредвидима игра на пинг-понг между Рамон и Лаура. Какво се случва, когато всички задръжки, които ни налага обществото и личните ни представи падат? Какъв може да финалът, когато няма правила и граници?

Какво провокира човека да отвори най-тъмната страна на своята душа?
Кой е кодът, който задейства този обрат?

Жорди Галсеран Фере е каталунски драматург, сценарист и преводач, добил международна известност с пиесата си Методът Грьонхолм . В България се играят с голям успех още неговите пиеси “Кредитът”, “Без резерви” или “Испанска афера”, “Бурунданга”, “Канкун” и др.

Режисура
Лиза Шопова
Сценография
Антония Попова
Музика
Петър Дундаков
Превод
Нева Мичева

Актьорски състав

  • Христо Шопов
  • Гергана Данданова
^