Лого на ДКТ „Иван Димов“ Драматично-куклен театър „Иван Димов“

Дариха портрет на Вяра Делчева за юбилея

12 юни 2022

Портрет на актрисата Вяра Делчева, дело на художника Никола Бенковски, получи хасковският театър по случай юбилея. Голямата актриса е увековечена на платното в ролята на Кралица Мария в „Мария Тюдор” от Виктор Юго. Премиерата е през сезон 1957/1958 г., а режисьор е Благой Стратев.

Дарението е в памет на Никола и Диана Бенковски от дъщерите им Мирослава и Бианка.  Родителите ни пазеха скъпи спомени от годините в хасковския театър. Татко винаги казваше, че иска портретът да „се върне у дома”. Радваме се, че това се случи именно сега, когато театър  „Иван Димов” чества 100-годишнина, сподели дъщеря му Бианка.

Никола Христов Бенковски е роден на 19 декември 1930 г. в Плевен. Завършва специалност „Сценография” при проф. Г. Каракашев във ВИИИ „Н. Павлович” през 1960 г. От 1960 до 1964 г. работи в Драматичен театър – Хасково.

Дебютът му е  със сценографското оформление на „Вратите се затварят” от Георги Джагаров (1960). Негови са сценографските решения на  „Когато розите танцуват” от Валери Петров, (първо поставяне на пиесата в България) „Комедия от грешки”, „Ромео и Жулиета”, „Както ви се харесва” от У. Шекспир

Професионалният път на Бенковски продължава след това в ДТ - Плевен.  Гостувал е със сценографското решение на „Старчето и стрелата” в Драматичен театър в .Шчечин, Полша. Носител на национални награди и държавни отличия.

 

 

^