Лого на ДКТ „Иван Димов“ Драматично-куклен театър „Иван Димов“

Рисунка и хайку на театъра в Япония

21 юни 2023

13-годишната Мирела Щерева подари на театъра наградените си творби от 17-то издание на Световния конкурс за детско хайку. Шестокласничката от СУ „Паисий Хилендарски“ в Хасково участва в международната надпревара с рисунка на театър „Иван Димов“ и хайку, посветено на театъра.

театър…

смях и сълзи

на сцената на живота

 

Конкурсът се реализирав края на м. г. с подкрепата на Посолството на Япония в България, фондация JAL – Япония и Българския хайку съюз. Темата на конкурса е била „Градът“. Не е случайно, че Мирела реши да подари репродукция на рисунката с хайку на театъра именно по време на фестивала  „Театър, обичам те“. Щастливи сме, че и тази година отново се  преплитат различни изкуства и нашият град Хасково става по-пъстър и весел. И ни напомня, че театърът е живот и животът е театър.

В алманаха на конкурса за рисунката на Мирела пише:

„Прекрасна декоративна, цветна, жива рисунка, съчетана със зряло, дълбоко, философско хайку, което през непо-средствеността на детския поглед и възприятие разкрива картината на живота и света. В цялата си пъстрота и достолепие пред нас се извисява сградата на един конкретен градски театър, за да ни напомни, че театърът е живот и животът е театър – един театър, в който всички сме участници и през смях и сълзи играем ролите си на неговата сцена. Макар и сериозно, съчетаното с рисунката хайку създава у наблюдателя празнично и ведро настроение, което съответства на детската безгрижност и непосредственост и ни кара да се усмихнем и така да приемем и да преодолеем проблемите си.

 

^